STADSLAB

De ziel van Leiden

Lees meer

Meezoeken naar de ziel van Leiden?

Agenda

Op zoek naar de ziel van Leiden

(Op zoek naar) ‘De ziel van Leiden’ is een stripboek voor en door Leienaars. In het beeldverhaal wordt de ‘De ziel van Leiden’ gezocht en gevonden. Het stripverhaal is een toegankelijke en mooie visuele weergave van datgene wat Leiden nu echt Leiden maakt. Is het de student of de autochtone Leienaar? Is het ‘de mart’ of Durrie Oktobeurr? Of is het een combinatie van deze en andere specifieke Leidse thema’s? In de strip krijgt de lezer gaandeweg steeds meer zicht op de wortels, op het karakter van Leiden. Wie het boek dichtslaat kan vertellen: dit … is ‘De ziel van Leiden’! Het is een visueel naslagwerk over Leiden waarmee bewoners en bezoekers Leiden op een laagdrempelige maar tegelijkertijd inhoudelijke manier leren kennen.

"Het uiteindelijke resultaat is een een stripboek voor en door Leienaars. "

Maar niet alleen het tastbare eindresultaat (het stripboek) is het uitgangspunt; het is ook een project dat in co-creatie tot stand komt. Al crowdsourcend gaan we met de leidse bevolking op locatie en virtueel (website Stadslab, LOS/Leven’LD, twitter) in gesprek om ‘de echte ziel’ boven tafel te krijgen. Het totstandkomings proces van ‘De ziel van Leiden’ is een belangrijke succesfactor van het project.

De strip is hèt middel om de kern van Leiden op een zo laagdrempelige manier bij de Leidse bevolking (en daarbuiten) onder de aandacht te brengen – in woorden, beelden, taal en beleving van Leienaars zelf. De totstandkoming van de strip is daarmee ook onderdeel van de zoektocht die we met ‘De ziel van Leiden’ ondergaan. Het zoekproces – ‘the making of…’ – leent zich bijvoorbeeld zeer goed voor (maandelijkse) publicatie in bijvoorbeeld LOS e/o het Leidsch Dagblad. Op die manier kan vanaf het begin de Leidse bevolking ‘meegenieten van’ en ‘meeontwikkelen aan’ de zoektocht naar ‘De ziel van Leiden’.

Het uiteindelijke resultaat is dus een een stripboek voor en door Leienaars. (Gratis?) gedistribueerd. ‘ De Ziel van Leiden’ is op een mooie, visuele en herkenbare manier gezocht en gevonden. Een must have waarmee Leiden zich onderscheidt. Maar ook: een totstandkomingproces dat een jaar lang zichtbaar is (door publicatie) en waaraan iedereen kan meedoen. Met recht: voor en door Leienaars.

Vacatures

Bekijk alle vacatures

Projectmedewerkers

Robert van Oirschot

Free agent

r.vanoirschot@alares.nl

Nils Bierman

Grafisch ontwerper en illustrator

hallo@metnils.nl

Gonny van Alewijk

communicatie adviseur

gonnyvanalewijk@hotmail.com

Kim van Rijt

Organizer & TribeLeader at Knowmads Business School

kim@knowmads.nl

Gelinkt nieuws

De ziel van Leiden – themabijeenkomst #2

6 april om 15 uur Museum De Lakenhal: themabijeenkomst De ziel van Leiden #2

Wat maakt Leiden nou Leiden? Glibbers? Bledders? Duriee Oktoburr? Uit het projectenlab van het Stadslab is weer een mooie opdracht gekomen: “De Ziel van Leiden”! “De Ziel van Leiden” is de zoektocht naar het verhaal van Leiden. Door, voor en van Leienaars. Een samenwerking van de Leidse inwoners, Stadslab Leiden, ondernemers en media: wat maakt Leiden zo uniek? Samen met de stad willen we deze eerste sessie ontdekken welke twaalf thema’s de ziel van Leiden kunnen blootleggen. Al crouwdsourcend komt de essentie boven tafel. Tekenaars leggen de ziel vast in een uniek Leids stripverhaal. Meld je aan en doe mee aan deze unieke zoektocht!
6 april wordt een bijzondere sessie. We gaan samen met Sleutelstad fm een radio uitzending maken over Markt en Nijverheid in Leiden. Er is ruimte voor publiek tijdens de sessie dus meld je vooral aan via lot@stadssessiesleiden.nl
Blijf op de hoogte via Stadssessies Leiden en Facebook. En voor in je agenda: de volgende themabijeenkomsten zijn op 4 mei, 1 juni, 7 september, 5 oktober, 2 november

Lees verder

De ziel van Leiden – themabijeenkomst #1

3 maart om 20 uur: themabijeenkomst De ziel van Leiden - muziek in de stad!  We zijn op zoek naar de ziel van Leiden. Welke thema's leven er in de stad? En wat betekent de ziel van Leiden voor verschillende Leidenaren? Deze zoektocht wordt uiteindelijk als stripboek vorm gegeven. (Op zoek naar) ‘De ziel van Leiden’ is een stripboek voor en door Leienaars. Woensdag 13 januari was de eerste bijeenkomst van onze zoektocht. Op 3 maart pakken we het eerste thema bij de kop. Hoe zit het met de muziekziel van Leiden? Wat zegt de Leidse muziek over onze cultuur? Leiden kent vele stromingen en geluiden: De Fanfare, de Zangeres Zonder Naam, Armin van Buren, Leidse Jazzweek, Werfpop en ga zo maar door. Deze avond gaan we ontginnen wat de ziel van Leiden is op het gebied van muziek. Locatie volgt zsm. Inloop vanaf 19.30 uur, start om 20 uur Blijf op de hoogte via Facebook. En voor in je agenda: de volgende themabijeenkomsten zijn 6 april, 4 mei, 1 juni, 7 september, 5 oktober, 2 november  

Lees verder

De ziel van Leiden: vier meter boven en onder de grond

Lees verder

De ziel van Leiden: Nieuwe energie van 2000-2200

Lees verder