STADSLAB

Stadssessies

Lees meer
Stadssessies zijn bijeenkomsten georganiseerd voor en door de stad Leiden. Wij faciliteren vragen uit de stad die onder andere binnen komen bij Stadslab Leiden. Doel is om een idee of project voor de stad een stap verder te brengen en samen stad te maken.

Wil je op de hoogte blijven?

Sluit je dan aan bij onze Facebookgroep.

projecten@stadslableiden.nl

Agenda

En wil je weten wanneer er weer een Stadssessie is? Check dan onze agenda.

Stadssessies komen tot stand dankzij een subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Projectmedewerkers

Gelinkt nieuws

Train de Changers!

16 en 30 maart, 19 uur, Old School Leiden: Train the changers!  In twee sessies nemen we de deelnemers mee vanuit het adagium ‘Practice what you inspire’. Hoe krijg je een stad in beweging? Hoe breng je een innovatief idee tot wasdom? Hoe inspireer je anderen? Hoe maken we Leiden leuker?! Wat betekent Do-It-Yourself? Deze vragen staan centraal tijdens twee Train de Changers sessies van Stadslab Leiden. Samen met trainers Robert van Oirschot en Annet Struik organiseert Stadslab Leiden twee trainingen voor changemakers, facilitatoren en stadmakers in Leiden! We bieden deze training aan voor Stadslaboranten en facilitatoren van de Stadssessies. In de eerste sessie geven we aan de hand van theoretische achtergronden en aansprekende voorbeelden uit de praktijk meer inzicht in de succes- en faalfactoren van innovatieve ideeën. We passen die inzichten toe op de eigen praktijk van de deelnemers zodat deze er zelf direct mee aan de slag kunnen. Dit huiswerk overbrugt de twee weken naar de tweede sessie. Daarin bestendigen we eerst op creatieve wijze wat er ontdekt en geleerd is en nemen we met elkaar het huiswerk door. Daarna kijken we met de deelnemers verder. We bieden praktische en inhoudelijke voorbeelden, materialen en werkvormen waarmee ze hun ideeën in verschillende soorten sessies aan verschillende doelgroepen kunnen presenteren, uitdiepen e/o vormgeven. Wij kunnen deze sessies organiseren dankzij en een subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Deelname voor beide sessies is gratis. Let op, er is plek voor 20 deelnemers. Meld je aan via projecten@stadslableiden.nl. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Datum: 16 en 30 maart Tijd: 19 uur (deur open vanaf 18.45 uur) Locatie: Old School - Pieterskerkhof 4a, Leiden

Lees verder

Stadssessie: Manifest van Waarde(n)

11 mei, 17.00 uur - 20.00 uur, Studio Moio, Beatrixstraat 17, Leiden  Samen met de Stad een “Masterplan” van de Stad Leiden maken… dat is het experiment dat Studio Moio met bewoners en partners uit de stad aan wil gaan. Een down-top visie op de stad van morgen. Een visie op stedenbouw, huisvesting, economie, cultuur, werk, onderwijs;  rebels tot stand gekomen. Er is geen opdrachtgever, geen financiering; er is wel een berg aan energie en behoefte om regie te nemen en zo de vraagstukken van morgen tijdig het hoofd te bieden. Startpunt voor deze exercitie is het gezamenlijk maken van een “Manifest van waarde(n)”. Waarden zijn de basis om op te bouwen. Algemene waarden zijn makkelijk te benoemen. We willen bijv. allemaal “vrijheid”, maar deze waarde kent altijd dilemma’s: we willen zelf vrij zijn, maar zijn soms tegenover anderen minder ruimhartig over vrijheid. We willen zelf vrij zijn om aan te trekken wat we willen, maar de ander mag dat niet altijd. We willen met jou in een stadssessie een beeld krijgen van de basisset van waarden. Waar sta jij voor? Waar ga jij voor? Wanneer botsen jouw waarden en wat doe je dan?  In deze sessie maken we gezamenlijk de kernwaarden voor Leiden zichtbaar.  Zodat de visie op huisvesting, cultuur, onderwijs, zorg gebouwd kan worden op het ‘Manifest van Waarde(n).

Lees verder

Stadssessie: Kwetsbare ouderen in Leiden

28 juni, 19.00 - 22.00 uur, Old School - Pieterskerkhof 4a, Leiden  Hoe kunnen we ouderen in Leiden minder kwetsbaar makenMet deze vraag kwam Arthur van Baaren, districtchef politie Leiden-Bollenstreek, bij Stadslab Leiden. Een vraag die zowel Arthur als Stadslab aan het hart gaat. Achtergrond Mensen worden steeds ouder en blijven steeds langer thuis wonen. Steeds vaker constateert de politie dat ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs, oplichting, shouldering of ‘irish travellers’. De politie zet bij strafbare feiten in op een repressieve aanpak. Probleem hierbij is dat niet altijd sprake is van strafbare feiten. Daarnaast staan ouderen niet altijd stevig genoeg in hun schoenen om via een civiele procedure hun geld terug te krijgen. De politie wil daarom met andere instanties en organisaties ook investeren in preventie. Wat gaan we doen? Met de politie, betrokken instanties en organisaties en Leidenaren gaan we vanuit verschillende invalshoeken nadenken hoe we ouderen minder kwetsbaar kunnen maken. Hierbij inventariseren we welke initiatieven er reeds zijn en gaan we de volgende vragen onderzoeken: Welke creatieve oplossingen kunnen we bedenken? Hoe kunnen wij deze daadwerkelijk realiseren? Wat hebben we hiervoor nodig? En welke organisaties en personen kunnen helpen? Met deze sessie hopen wij initiatieven in de stad te kunnen starten om de veiligheid te verbeteren.

Lees verder